Любопитен инцидент постави под въпрос философиите на двете страни в последните президентски избори в САЩ. В деня на встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп протест срещу него в столицата Вашингтон излезе извън контрол. Агресивни протестанти нанесоха материални щети, включително опожарявайки демонстративно случайно паркирана на улицата стреч-лимузина.

 

Политически платформи или човешки морал?

 

Черният Lincoln Mark T се оказа собственост на компанията на мюсюлмански имигрант – Мохамед Ашраф, чиито права протестиращите би следвало да защитават. Освен огъня в салона си, автомобилът получи ясен ръчно издраскан надпис „Ние, народът“ – уводните думи от конституцията на САЩ. Предварителната оценка на щетите на компанията-собственик Nationwide Chauffeured Services е на стойност около 70 000 долара.

Изненадата обаче стана пълна, когато в контрапункт на тези действия привърженици на Тръмп застанаха в защита на пострадалата фирма. Когато чул новината, Марио Джонсън, колега на Ашраф от Палм Коуст, Флорида, открил фонд за подпомагане на компанията от Вирджиния. Страницата за набиране на средства в сайта GoFundMe съдържа дълъг призив за човечност и финансова подкрепа.

Кампанията е с поставена цел – набиране на 20 000 долара. Само в първите си 9 дни до края на януари обаче 898 дарители са натрупали сума, надвишаваща 28 000. Наистина удивителното е, че по-голямата част от тези дарители са гласували за настоящия президент, който още в началото на мандата си не се поколеба да застане в открит конфликт с мюсюлманските имигранти.

„Успех с възстановяването – от поддръжник на Тръмп. Обичам имигрантите – благодаря Ви, че сте дошли в Америка, за да започнете бизнес. Най-добри пожелания. Ще се моля за Вас!“, пише Дейвид ЛеМюър

В даренията присъстват и съобщения от демократи, които се разграничават от действията на вандализъм от протестиращите.

 

опожарена лимузина

Източник: TheBlaze.com; изображение: Марио Тама/Getty Images

Протест срещу Тръмп опожари лимузина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *