Рискът от несъвършената нова технология се реализира за Джош Браун

 

Първата жертва на автомобил със система за самостоятелно шофиране е резултат от неспособността на компютъра да различи страничния брезент на TIR от небето.

На 7-и май т. г. катастрофа в района на Уилистън, щата Флорида уби 40-годишния си собственик Джошуа Браун от Кентън, Охайо. В момента на злополуката Браун е шофирал своята Tesla Model S в режим автопилот и без ръце на волана. Автомобилът се ударил в престрояващия се от съседна лента тежкотоварен камион, след като системата за самостоятелно управление не го „видяла“.

Кадърът е от видеоклип, публикуван в YouTube на 15 Октомври, 2015 и показва Джошуа Браун в седалката на водача на неговата Tesla Model S без ръце на волана в демонстрация на режима за самостоятелно шофиране на колата.

 

L-josh-brown

 

В друг скорошен инцидент в Саутфилд, Мичиган собственик на Tesla Model X 2016 г. свидетелства пред властите, че автомобилът бил в режим на автопилот, когато се обърнал на магистрала в Пенсилвания на 1-ви юли. Катастрофата дойде само ден, след като Националната агенция по безопасност на движението в САЩ (NHTSA) издаде доклада си за фатална катастрофа през месец май.

 

Полемика след инцидента

 

Двата случая повдигат въпроса за това дали технологиите за самостоятелно шофиране са старателно тествани преди да бъдат въведени в серийно производство. Докато агенцията официално насърчи появата на самостоятелно управление на превозни средства като начин за предотвратяване на злополуки, двете катастрофи подчертават спешната необходимост системите да бъдат зорко следени в процеса им на развитие.

Инцидентите достигнаха и до вниманието на Конгреса. „Трагичната катастрофа с Tesla (от май) показва отново необходимостта от агресивен надзор на една индустрия, която е въвела нови системи преди те да са напълно изпитани“, каза в изявление сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънетикът. „Въпреки потенциала на самоуправляващите се автомобили, факт е, че засега производителите се провалят в далеч по-прости технологии като запалването и въздушните възглавници“.

В случая с Tesla автопилотът е предназначен да осигури на водачите плавно пасивно шофиране по магистралите в луксозен електрически автомобил, докато колата сама се грижи за управлението и спирането. Ако трафикът напред забавя, колата автоматично забавя с него. Системата държи колата в нейната лента.

Но Tesla предупреждава собствениците, че системата има ограничения и че те трябва да останат нащрек и винаги готови да се намесят. NHTSA разследва дали Браун може да е бил разсеян, когато камионът се е престроил пред него, докато автомобилът му е бил в режим на автопилот. Точната причина за инцидента все още не е определена. Но самият факт, че от Tesla са пуснали „бета“, т.е. тестовата версия на софтуера си в продажба, е притеснителен за застъпниците за безопасност.

Източник: USA Today; снимка: Associated Press

Tesla на автопилот уби водача си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *