Безпилотните технологии навлизат в големия град

 

Mercedes-Benz не просто представи поредния футуристичен автомобил, а го пусна демонстративно в реалната му среда по 20-километров маршрут по улиците на Амстердам.

Немският производител разкри последното си творение в понеделник сутринта. Наречен Future Bus, това е първият градски автобус, който може да управлява самостоятелно.

 

L-D310526

 

Автобусът използва последно поколение система за автономно шофиране на Mercedes, наречена CityPilot. Подобно на също тяхната HighwayPilot, която позволява на тежкотоварните автомобили на компанията да се управляват по-безопасно и ефективно по магистралите, CityPilot допуска автобуси да шофират частично автономно в специално обозначени автобусни ленти с до 70 км/час. Всичко това се постига в присъствието на жив човек-пилот на борда, който следи за безопасността.

Future Bus не само кара в специални ленти, а стига сам до спирки на градския транспорт, минава през тунели, общува с трафик сигнализацията, както и следи и спира при препятствия и пешеходци.

 

L-D310528

 

За разлика от HighwayPilot, чието серийно производство е вече планирано от Mercedes за 2020 г., немският автомобилен производител не възнамерява да изпрати CityPilot системата на Future Bus на поточните линии в пълната й форма. Вместо това компанията ще приложи части от нея в градските си автобуси – като движението към и от автобусни спирки, например.

С Future Bus Mercedes реализира визията си за по-удобен и технологично оборудван обществен транспорт за бъдещите поколения. В пътническия салон на автобуса пасажерите имат на свое разположение индуктивни подложки за безжично зареждане на смартфоните си, както и големи дисплеи за проверка на информация в реално време.

 

L-D310527

Източник: Mashable.com; изображения: Daimler

Градски автобус без шофьор от Mercedes

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *