Какви са критериите и къде да внимавате

 

Изборът на лимузина под наем би трябвало да е лесен, когато познавате собствените си предпочитания, групата и събитието си. Ако сте запознати с индустрията в дълбочина обаче, бихте забелязали някои трудно видими при сравняване на оферти по интернет тънкости, които могат да повлияят на настроението Ви в празничния ден. За да направим избора Ви информиран и напълно съзнателен и да Ви спестим изненади, съставихме долния списък и подчертахме в него някои подвеждащи нюанси.

 

Капацитет пасажери

 

Със сигурност един от определящите фактори в решението Ви коя лимузина да наемете е броят на хората в компанията Ви за съответното събитие. Когато сте повече – наемате по-голям автомобил.

Къде е уловката?

Всяка лимузина по света е изработена с легален лимит на пътниците, които би могла да превозва. Обикновено този лимит леко надвишава броя на комфортно возещи се в нея възрастни, като допуска максималният брой пасажери да включва и деца.

Стандартите на „удължаване” на най-популярните ниски лимузини (не SUV/джип-лимузини) са както следва:

  Капацитет само за пасажерския салон отзад
Удължаване Комфортно Легално ЕС Легално САЩ
70 инча 6 пътници 6 пътници 6 пътници
100 инча 7 пътници 7 пътници 8 пътници
120 инча 8 пътници 8 пътници 10 пътници

За съжаление в Източна Европа, в частност и в България, се наблюдава практиката някои оператори да обявяват максималния човешки капацитет на автомобила, включително предните седалки, като чист пасажерски капацитет. Вие, разбира се, бихте предположили, че става дума само за салона отзад, защото едва ли си представяте компанията си разделена по време на събитието. Така ако 100-инчов автомобил бива рекламиран като такъв за до 10 души, когато комфортно отзад в салона побира едва 7, това означава, че клиентът трябва да поеме един от два компромиса: някои от пътниците да се возят отделно от групата, отпред при шофьора или всички да са заедно в пасажерския салон, но с комфорта на претъпкано маршрутно такси.

За съпоставка ние правим точно обратното –  занижаваме обявения пасажерски капацитет в полза на комфорта на клиента, като не броим седалките отпред (не би било и редно, защото са отделени от събитията в задната парти-зона) и считаме, че всички пътници ще бъдат възрастни. Отдаваме 70-инчовите си лимузини за 6 пасажера (за разлика от 8-9), а 120-инчовите – за 8.

По подобен начин стоят нещата във високия клас – SUV/джип-лимузините. Там вероятно разочарованието Ви би било още по-голямо поради по-високите очаквания. В San Diego Limousines разполагаме с единствените две лимузини в България със задно сепаре – трети ред седалки. Като пример, USS Empire разполага с 22 комплекта предпазни колани, от които 20 в задния салон, но обявяваме автомобила за 18 пасажери, защото дори 19 възрастни там вече са натясно.

Поради парадокса по-малки автомобили от нашите да се предлагат за повече пътници Ви съветваме да поискате да видите на живо лимузините, които сравнявате, и да прецените според това, което сте видели.

 

Съотношение цена/лукс

 

Друг сигурен критерий в избора Ви на лимузина е предварителната Ви настройка за относителната тежест на цената срещу върховния лукс, които търсите. Там на практика нещата могат да изглеждат по един от следните три начина.

 

ПРИОРИТЕТ ЛУКС

Искате да получите най-добрия възможен продукт без значение цената му.

Къде е уловката?

Несъмнено най-високият клас в производството на лимузини са SUV/джип-лимузините. Те са чувствително по-високи, често и по-широки от стандартните автомобили и предлагат повече пространство и комфорт.

Възраст на автомобила

Тъй като всички парти-лимузини се изработват единствено в САЩ, и то почти изцяло от американски модели, които са редки в Европа, средният потребител не е запознат с поколенията на тези автомобили и често не получава ясна преценка за възрастта им на база на снимки от интернет сайтовете. Интересен факт, например, е, че срещаният през годините в България и силно адмириран модел Hummer H2 се е произвеждал в годините между 2003-а и 2007-а. Т. е. дори и най-новият Hummer по света е вече 10-годишен.

В този смисъл на пазара ще срещнете предложения за наглед подобни лимузини от най-високата ценова категория, които, всъщност, се различават във възрастта си до цели 12 години.

Атмосфера на автомобила

Именно през първото десетилетие на настоящия век технологичният напредък в бранша е най-осезаем, включително в самия дизайн на интериора. Ние страшно харесваме собствените си по-стари модели лимузини в ниския ценови клас, понеже са качествени здрави автомобили, но истината е, че всички те отстъпват технологично и дизайнерски на новите поколения. Това води до разлика в атмосферата, която тези автомобили създават. А при приоритет лукс атмосферата е това, което, всъщност, купувате.

В Лимузини San Diego разполагаме с най-новите лимузини в България, като това е най-силно изразено във високия ценови клас. Blackhawk е единствената лимузина в балканските държави от последен модел, който все още е в производство в САЩ така, както ще го намерите при нас. Самият Lincoln Navigator L получи фейслифт през 2015-а и нов модел през януари 2018-а, но все още няма производство на лимузини с модифицираната визия.

За да избегнете риска да наемете чувствително по-стар и по-малко въздействащ автомобил на съпоставима цена Ви съветваме да осъществите оглед на лимузините, които сравнявате, и да направили избора си според това, което сте усетили на живо.

 

ПРИОРИТЕТ БАЛАНС МЕЖДУ ЦЕНА И ЛУКС

Искате да получите нещо по-модерно и атрактивно от стандартното, но на разумна цена.

Къде е уловката?

В този случай важат аргументите от предишния параграф:

Възраст на автомобила (четете горе)

Атмосфера на автомобила (четете горе)

В настоящия момент в България този балансиран клас е относително празен, като единствените издържани предложения в него са за модела Chrysler 300 (модела на нашите Galliano, Francesco, Luciano, Magnum и Charger, произвеждан и продаван до 2012-а година). В съпоставка със стандартните лимузини Lincoln Town Car Millennium (1998-2002) разликата в полза на визията и атмосферата на нашите лимузини е ясна и осезаема дори и за незапознатия клиент.

Ако получите предложение за баланс между цена и лукс за лимузина Lincoln Town Car дори и от самите нас, поискайте да видите на живо и изброените горе 5 лимузини, ние сами ще Ви поканим да влезете във всяка от тях.

 

ПРИОРИТЕТ ЦЕНА

Искате да получите възможно най-евтината лимузина, без значение компромисите.

Къде е уловката?

Тук няма уловка. Просто за да не бъдете изненадани, бъдете готови на компромиси във всички елементи на по презумпция луксозната услуга „лимузина под наем”.

В San Diego Limousines поддържаме цени, близки до най-ниските в бранша, но сме противници на дъмпинга като маркетингов прийом, защото той води след себе си неминуеми жертви на качество. Държим на безкомпромисно обслужване и качествено предлагане и ако това се постига с 10 или 20 лева по-висока обща цена, считаме, че тази разлика е оправдана във Ваша полза, особено когато получавате автомобил, по-нов с 8-10 години и неколкократно по-скъп като инвестиция.

 

Автентичност на автомобила

 

Ето, това вече не е критерий в избора Ви на лимузина, защото никога не сте си представяли, че без да осъзнавате, може да си наемете неавтентична лимузина.

Къде е уловката?

В САЩ се продават и инсталират така наречените „комплекти” (kits) за промяна на предницата и задницата на един автомобил, така че визуално да наподоби друг, чийто оригинал би бил прекалено скъп за покупка с цел отдаване под наем. Тази практика започва през 90-те години на миналия век, когато модели на Bentley Arnage и Rolls-Royce Phantom биват копирани върху стандартни шасита и купета на Ford от 90-те. Практиката „еволюира” в преправянето на по-евтините модели SUV на General Motors – Chevrolet Suburban – в лимузини от по-скъпите Cadillac Escalade.

В по-голямата си част комплектите за визуална промяна включват калници и брони от фибростъкло или пластмаса, като дори и чисто нови и току-що монтирани, съдържат леки, но разпознаваеми за компетентното око разлики с оригинала поради разликите в размерите на оригиналния и преправяния автомобил.

В San Diego Limousines всичките ни лимузини от най-старата някога Dundee до най-новите и най-скъпи Apollo 200 и Blackhawk са автентични. Dundee е Lincoln от първото поколение серийно удължавани автомобили, модел 1981-ва година. Интериорът му носи носталгията на времето си – последната гангстерска ера в историята на САЩ, а всички детайли в него са изработени единствено от хромирана стомана и гравирано лакирано истинско дърво. Dundee не е копие, а оригинал, музеен експонат, съхранен до нашето съвремие. Apollo 200 е единственият на Балканите Cadillac Escalade, изграден в лимузина, и е напълно автентичен.

За да добиете представа дали лимузината, която наемате, е от модела, за който е представена, поискайте да я видите на живо.

 

Посредници

 

В общия случай наличието на посредник при наемането на лимузина не се отчита като недостатък, затова едва ли представлява и съществен критерий в подбора Ви.

Къде е уловката?

В България има неголям брой сайтове за лимузини под наем. В повечето от тях ще видите обявена сравнително широка селекция на автомобили. В едва три от тях обаче (два от които наши) всички автомобили са налични като собствени от оператора, който ги предлага. Останалите сайтове представляват агрегати с лимузини на повече собственици.

Ясно е, че в посредническия модел отговорността върху всеки аспект от резервацията Ви се дели по веригата и при несъответствие има риск да се размие.

От друга страна чистите агенционни посредници имат законовата търговска свобода да определят сами цените си към крайния клиент, който сте Вие. Поради високия процент на еднократни резервации от клиент и липсата на големи агенционни комисионни в индустрията тенденцията е агенциите да публикуват завишени цени за същите лимузини.

В San Diego Limousines управляваме най-големия автопарк на американски стреч-лимузини в страната – общо 9, всички наши собствени. За никоя от тях не споделяме отговорност при директна резервация през настоящия сайт. И с радост Ви спестяваме агенционните надценки.